APMĀCĪBU SEMINĀRS - LEADER PROJEKTU IEGULDĪJUMS TERITORIJAS ATTĪSTĪBĀ LIEPĀJAS RAJONA PARTNERĪBĀ

Vidzemes lauku partnerība „Brasla” 11.-12.augustā piedalījās Liepājas rajona partnerības rīkotajā seminārā – „ LEADER projektu ieguldījumu teritorijas attīstībā Liepājas rajona partnerībā”. Pieredzes apmaiņas pasākumā iesaistījās mūsu teritorijas projektu īstenotāji - mājražotāji, uzņēmēji, nevalstisko organizāciju pārstāvji. Skatot jau realizētās ieceres, tiekoties ar rīcības grupu un pašvaldību pārstāvjiem, seminārs uz riteņiem izvērsās tiešām interesants un iespaidiem bagāts. 

Durbes novadā guvām ieskatu „Sabiedriskās vides pārvaldes Durbe” ciešai sadarbībai ar pašvaldību. Piesaistot Zivju fonda finansējumu, pārvalde īstenojusi trīs tūrisma, Durbes ezera ekoloģiskā stāvokļa uzlabošanas un zivju mazuļu atjaunošanas projektus. Arī pašvaldība pie ezera īstenojusi 4 infrastruktūras projektus, sakārtojot ceļus un stāvlaukumus. Kopīgi izdevies panākt, ka ezers tiek apsargāts no malu zvejniekiem un kļuvis par pagasta lepnumu. Mājražotājus ieinteresēja dārzeņu pārstrāde mazā Durbes ražotnē „Evi&Jo”, kur visi produkti top ar preču zīmi „Durbes veltes” un bez ķīmiskajiem konservantiem. Oriģinālas idejas aktīva dzīvesveida popularizēšanā iemiesotas Grobiņā. Tur biedrības „ Jura Staļļi” vadītāji rādīja gaisa atrakciju trasi „Spārnotais zirgs”, trase pievilina tūristus, to iecienījuši arī vietējie iedzīvotāji.  Interesanti kā vairākas pašvaldības sadarbojas ar saviem jauniešiem un viņu iesaistīšana ir sekmējusi dažādas norises. Grobiņas tūrisma klubu kā nevalstisko organizāciju savulaik izveidoja pārdesmit jauni cilvēki. Daudzas ieceres attīstītas arī LEADER projektos. Kā iespaidīgu piedzīvojumu tūristu klubs piedāvā braucienu ar Kuršu Vikingu liellaivu, reizē ļaujot interesentiem iepazīt Vikingu laika pieminekļus. Laivu braucienā mūs pavadīja audio gids un īpaša mūzika, autentiskos tērpos ģērbti jaunieši, kas ļāva uzzināt Kuršu Vikingu stāstus un leģendas, izmēģināt šaušanu ar loku, dzirdēt dziesmas un apskatīt senos ieročus.

Interesanta bija tikšanās ar 100 kazu ganāmpulka īpašnieku bioloģiskajā z/s „Baroni”. Tur ar projekta finansējumu uzcelts nams kazu siera, jogurta un citu produktu ražošanai. Saimnieks dalījās pieredzē un neslēpa arī sarūgtinājumu par dažādām problēmām vēl maz attīstītajā nozarē. Bija iespēja degustēt produkciju un pārliecināties, cik perfektā kārtībā notiek mājražošana.

Nozīmīgs mūsdienās, Pāvilostas pašvaldības īstenots projekts sakārtojot novadpētniecības muzeju, veco Laivu māju, kas ar LEADER līdzekļiem pielāgota lielgabarīta zvejas eksponātu izvietošanai. Pieredzē dalījās arī pašvaldības vadītājs par dabas un kultūrvēsturisko objektu sakārtošanu, Skeitparka rekonstrukciju, Laivu ceļu Sakas upē un Jahtostas rekonstrukciju un labiekārtošanu.

Aizputes novada Cīravas pagastā varēja pārliecināties par veselīgas atpūtas infrastruktūras izveidi, makšķerēšanas un ūdenstūrisma attīstību u.c. labām lietām. Biedrība „NEXT” Aizputē apvieno jauniešus neformālās izglītības aktivitātēs, tāpat dialogā ar pašvaldības politiķiem aktuālu lēmumu pieņemšanā. Jauniešiem ir sava ideju māja. Vienā no projektiem viņi izveidojuši savu mediju laboratoriju mūzikas studiju un tējas istabu. Mājražotājiem bija liela interese par biedrības „Kurzemes vietējie produkti” darbību, labiekārtotos pagrabos notiek produkcijas prezentācijas, degustējami augļu un ogu vīni, sukādes un citus mazo ražotāju meistardarbi, vietējie dalījās pieredzē, kā izmantojuši ES finansējumu mājražošanas uzsākšanai.