LEADER projektu uzraudzības brauciens

2022.gada 2.jūnijā Vidzemes lauku partnerības "Brasla" pārstāvji devās LEADER projektu uzraudzības braucienā pa Limbažu novada Vidrižu un Umurgas pagastiem, Siguldas novada Lēdurgas pagastu un Cēsu novada Stalbes pagastu, lai tiktos ar projektu īstenotājiem, uzklausītu viņu stāstus un pieredzi.

Brauciena pirmais apmeklējums sākās Vidrižu pagastā, kur tikāmies ar Jāni Milzarāju, kurš, ar LEADER programmas atbalstu, veicot nepieciešamos būvdarbus, veco zirgu stalli pārveidojis par dabai tuvu pasākumu centru - Gaia, kurā jau notikušas Vasaras Saulgriežu svinības ar dažādām aktivitātēm gan telpās, gan ārā, kā arī jogas nodarbības, kas ļauj izrauties no ikdienas steigas un pabūt pie dabas.

Lēdurgas pagastā, agrāk esošā fermā, kas atjaunota ar pašu spēkiem, tikāmies ar SIA HRZ īpašnieku Raimondu Dūci, kura darbības sfēra ir saistīta ar metālapstrādi un metāla izstrādājumu ražošanu pēc individuālā pasūtījuma, piem., āra terases, instrumentu plaukti garāžām u.c. Kā norāda R.Dūcis, tad projekta ietvaros ir iegādājies pusautomātisko lentzāģi ar papildaprīkojumu un magnētisko urbjmašīnu, kas uzlabo un dažādo piedāvājumu metāla izstrādājumu un metālapstrādes pakalpojumu sniegšanā.

Lēdurgas Dendroparkā mūs sagaidīja biedrības "Smailes" pārstāve Līvija Gridjuško, kuras pavadībā pārstāvjiem bija iespēja doties aktīvā pastaigā pa Lēdurgas spēka taku, kas izveidota aptuveni 3 km garumā pa iestaigātiem meža un pļavas celiņiem, lasot un cenšoties izpildīt uz informatīvajiem stendiem norādītos fiziskos un prāta vingrinājumus. Kā atzina klātesošie, tad dažus vingrinājumus izpildīt nav nemaz tik viegli, turklāt to izpilde prasa zināmu piepūli.

Lēdurgas Sporta hallē tikāmies ar sporta kluba "LĒDURGA" pārstāvi Ziedoni Skrivļu, jo tajā atrodas daļa no projektā iegādātā netradicionālā sporta inventāra, t.i., slēpes, piepūšamā atrakcija un zābaki, kas tiek izmantots pamatskolas sporta stundās, kā arī sporta aktivitāšu dažādošanai – piepūšams basketbola grozs ar basketbola bumbu, govs slaukšanas atrakcija, piepūšamās bumbas un ķiveres. Kā minēja sporta kluba pārstāvis, tad inventārs bezmaksas ir pieejams Vidzemes lauku partnerības "Brasla" teritorijas iedzīvotājiem dažādu pasākumu organizēšanai, līdz šim tie ir izmantoti novada sporta svētkos, bērnu vasaras nometnēs u.c. pasākumos.

Stalbes pagasta Stalbes ciema centrā pie Stalbes ūdenskrātuves tikāmies ar Cēsu novada Pārgaujas apvienības pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāju Marutu Drubiņu, lai aplūkotu teritoriju, kas projekta laikā labiekārtota sabiedrisko aktivitāšu dažādošanai, tajā izbūvēts celiņš, ugunskura vieta, iekārtota atpūtas vieta pie ūdens, novietoti soliņi, zviļņi un atkritumu urnas, kā arī izveidotas apstādījumu dobes, radot pievilcīgu vidi, paredzot tajā daudzveidīgas atpūtas iespējas, piem., Lieldienu, Jāņu, Annas dienu un citu brīvdabas pasākumu organizēšanu.

Stalbes pagastā ciemojāmies zemnieku saimniecībā "BAICIEMS", kur mūs sagaidīja saimnieks Andrejs Rajeckis. Saimniecība nodarbojas ar ogu un augļu audzēšanu un to pārstrādi. Sezonas laikā saimniecībā ir iespējams iegādāties zemenes, krūmmellenes, rudens avenes, ābolus un cidonijas, piedāvājumā ir arī žāvēti āboli un cidoniju sukādes, kā arī, ierodoties saimniecībā, iespējams pašiem salasīt sev ogas. Lai pārstrādātu iegūto ražu un dažādotu uzņēmējdarbību, ar LEADER programmas atbalstu, saimniecības ēka, kurā iepriekš mitinājās govis, tika atjaunota par augļu apstrādes ražotni, kā arī iegādāta augļu mazgājamā iekārta, kura tiek izmantota ābolu sulas ieguves procesā, piedāvājot klientiem sulu spiešanas pakalpojumus. Uzraudzības laikā pārstāvjiem bija iespēja uzzināt, kā notiek ābolu sulas ieguves process - no klientu atvesto ābolu mazgāšanas līdz sulas pildīšanai sulu maisos.

Stalbes pagasta Rozulas Tautas namā tikāmies ar jaunatnes lietu speciālisti Ilutu Balodi, lai aplūkotu izremontēto telpu – radošo istabu, kas, kā norādīja jaunatnes lietu speciāliste, nodrošina vietu Pārgaujas novada jauniešiem vecumā no 13 līdz 25 gadiem brīvā laika pavadīšanai, viņu iniciatīvu un ideju īstenošanai, kā arī ļaujot līdzdarboties dažādās novada organizētās norisēs kā brīvprātīgā darba veicējiem. Projekta ietvaros ir iegādāti arī sēžammaisi jeb pufi, pārveidojams moduļu galds, ko iespējams pielāgot dažādām aktivitātēm, kā arī slēdzams skapis, kurā uzglabāt nepieciešamās mantas, kas paredzētas radošajām darbnīcām, meistarklasēm u.c. pasākumiem. Līdz šim jaunieši ir ņēmuši dalību tādu pasākumu organizēšanā, kā kaligrāfijas meistarklase "Teksta māksla", projekta "Medijpratēja foruma" darbnīcu un projekta "Lauzt Robežas" aktivitātēs.

LEADER projektu uzraudzības brauciens noslēdzās pie mākslinieces - keramiķes Ineses Ezertēvas, kura projekta ietvaros ir iegādājusies keramikas apdedzināšanas krāsni ar temperatūras regulatoru, plauktu komplektu krāsnij, kā arī glazēšanas kameru un, izmantojot savas zināšanas un pieredzi keramiķes profesijā, veido augstvērtīgus izstrādājumus no porcelāna, akmens masas un māla ar praktisku pielietojumu, piem., sviesta traukus, vāzes, bļodas, svečturus u.c., turklāt keramiķes veidotie apgleznojumi uz darbiem piešķir tiem pievienoto vērtību. Keramiķe, kā Latvijas suvenīru, ir izveidojusi Latvijas Zilo govi ar aprakstu vairākās valodās, kas iesaiņota kārbiņā. Jautājot par nākotnes iecerēm, keramiķe norādīja, ka plāno izveidot vietu, kur piedāvāt meistarklases.

Paldies projekta īstenotājiem par atsaucību, sirsnīgo uzņemšanu un pieredzes stāstiem! Novēlam veiksmi un izdošanos turpmāk!

Vairāk foto ŠEIT.