No idejām līdz sadarbībai– Bioreģiona forums pulcē domātājus un darītājus

Vidzemes lauku partnerība “Brasla” sadarbībā ar biedrībām -"Cēsu rajona lauku partnerība", “No Salacas līdz Rūjai” un Vidzemes plānošanas reģionu, sadarbības projekta "Ceļā uz Zaļo reģionu" ietvaros, 14. maijā, koncertzālē “Cēsis”, organizēja otro Bioreģiona forumu, kas pulcēja vairāk nekā 160 dalībnieku – pašvaldību, nevalstisko organizāciju un kopienu pārstāvjus, ēdinātājus un pārtikas ražotājus.

Šī gada foruma tēma bija “Vietējā ekonomika, apritīgums un bioloģiskā pārtika”, uzsverot nepieciešamību pēc sadarbības un kopīgas rīcības Gaujas Nacionālā parka bioreģiona attīstībai. 

Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova, uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka bioreģiona ideja balstās ciešā sadarbībā – tas nav viena atbildīgā jautājums, bet kopīgs mērķis. Foruma diskusijās un prezentācijās vairākkārtīgi izskanēja tādi atslēgas vārdi kā “sadarbība”, “darīt kopā” un “kooperācija”.

Foruma ietvaros norisinājās divas tematiskās sesijas: viena no tām sadarbības projekta “Ceļā uz Zaļo reģionu” noslēguma ietvaros, kurā tika uzsvērta vietējās pārtikas nozīme un sadarbības potenciāls.

Sesijā “Sadarbība, izaicinājumi, risinājumi vietējās pārtikas patēriņa veicināšanai bioreģionā” īpaši tika akcentēta nepieciešamība padarīt bioloģisko pārtiku par ikdienas izvēli un veidot sadarbību visos līmeņos.

Cēsu rajona lauku partnerības projektu koordinatore Anda Briede iepazīstināja dalībniekus ar projektā “Ceļā uz Zaļo reģionu” paveikto, norādot, ka sākotnēji ražotāji bijuši atturīgi pret kooperācijas ideju, taču projekta gaitā sapratuši – sadarbojoties iespējams sasniegt lielāku konkurētspēju un paveras tirgus iespējas. Aicinājums ražotājiem – sadarboties un veidot spēcīgākas vietējo ražotāju kopienas.

Lai papildinātu šo sesiju ar stratēģisku redzējumu par pārtikas sistēmas vīziju, Vidzemes plānošanas reģiona eksperte Līga Proškina iepazīstināja ar stratēģiskajām vadlīnijām “Vidzemes reģiona ilgtspējīgas pārtikas sistēma 2025–2035”. Tajā viens no virzieniem, kurā jāraugās, lai reģionā nodrošinātu spēcīgu vietējās pārtikas sistēmu ir sadarbības stiprināšana gan starp zemniekiem, gan dažādām iesaistītajām pusēm. Jauno Līderu vidusskolas direktore Saiva Vītola no Līgatnes dalījās pieredzē par bioloģiskās pārtikas iepirkumu skolā, kuras mērķis ir panākt, lai vismaz 30% skolas ēdienkartē izmantoto produktu būtu vietējas izcelsmes un bioloģiski audzēti. “Bioloģiskā pārtika skolā nav tikai ēdiens – tā ir klusā revolūcija uz šķīvja, kas audzina domājošus un dabu cienošus cilvēkus,” uzsvēra S. Vītola.

AREI pētniece Agnese Hauka iepazīstināja ar analītisko pārskatu un ceļa karti vietējiem pārtikas ražotājiem, kurš tika izstrādāts projekta “Ceļā uz Zaļo reģionu” sākuma fāzē. Detalizēti norādot, kādas ir apsaimniekotās platības, kādi ir saražotie augļu un dārzeņu apjomi projekta sadarbības partneru teritorijās, var paredzēt, kāds ir vietējās pārtikas protenciāls tirgū. Bioreģions ir bagāts ar mazākiem un lielākiem pārtikas ražotājiem, bet liels guvums ir tas, ka šeit tiek ražots daudzveidīgs produktu klāsts. Un kamēr lielākie ražotāji var nodrošināt lielākus produkcijas apjomus lielākiem pircējiem, tikmēr mazāki ražotāji stiprinās un balstīs kopienas tirdziņus, agro un gastrotūrismu. Viņa iedrošināja ikvienu izmantot sadarbības nestās priekšrocības arvien lielākos mērogos!

Biedrības “Latvijas Dabas fonds” pārstāve Andra Līviņa iepazīstināja ar zīmolu “Dabisko pļavu produkts”, ko var izmantot saimniecības, kas apsaimnieko dabiskās pļavas, tādējādi daudzveidojot savas uzņēmējdarbības iespējas, izmantojot vienotu zīmolu. 

Darbnīcā par īso piegādes ķēžu stiprināšanu kopā ar Vitu Brakovsku tika izstrādātas idejas īso pārtikas ķēžu stiprināšanai un jaunu sadarbības projektu attīstīšanai dažādās jomās atgādinot: “Ja vēlamies pārmaiņas, jāuzņemas atbildība par visu pārtikas ķēdi.”

Jaunas sadarbības iespējas

Foruma noslēgumā notika “ātrie randiņi” starp bioloģiskās pārtikas ražotājiem un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Veidojās jauni kontakti un ieceres ilgtermiņa sadarbībai bioloģiskās pārtikas nodrošināšanai skolās un bērnudārzos bioreģionā. Santa Rumba no Dikļu pagasta saimniecības “Mežvijas” priecājās par iespēju satikt esošos un potenciālos sadarbības partnerus un sniegt atgriezenisko saiti. Savukārt Alise Zariņa no Rūjienas puses saimniecības “Pilsgravas” atzina: “Man ir specifisks produkts – kazas siers –, bet restorāni bija ieinteresēti!”.

Bioreģiona forums mediju atspoguļojumā. Notikušais Bioreģiona forums piesaistīja plašu sabiedrības un mediju interesi, kas atspoguļo foruma norisi, diskusijas un būtiskākās atziņas.

Vairāk par projekta aktivitātēm ŠEIT.

FOTO skatīt ŠEIT.

Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam apakšpasākuma “Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” projekts “Ceļā uz Zaļo reģionu” Nr. 23-00-A019.332-000007.