LEADER projektu uzraudzība Limbažu novadā

24. oktobrī Vidzemes lauku partnerības “Brasla” pārstāvji devās realizēto LEADER projektu uzraudzībā.

Rīts iesākās Umurgas pagastā, kur apskatījām trīs sabiedriskā labuma projektus – labiekārtoto bērnu rotaļu laukumu, Umurgas dīķa pludmali  un iegādāto Umurgas skolas sporta zāles aprīkojumu (trenažieri, basketbola grozi, futbola, florbola aprīkojums). Trenažieri izvietoti Umurgas kultūras nama pagrabā, kā atzina Umurgas pagasta sporta metodiķis, trenažieru zāle tiek aktīvi izmantota, par ko pārliecinājās arī projektu uzraudzības komisija,  jau agrā rīta stundā tur sastapām 2 dāmas, kuras regulāri izmantojot trenažieru zāles piedāvājumu.

Pagasta pakalpojumu sniegšanas centra vadītājs Pēteris Magone uzteica Umurgas iedzīvotāju padomes veikumu, jo kopā paveikts daudz, lai veicinātu vietējo iedzīvotāju brīvā laika pavadīšanas iespējas un tīkamu vidi Umurgas pagastā.

Pēteris Jansons, SIA trej9 vadītājs, realizējot uzņēmējdarbības projektu, iegādājies dažādas iekārtas, kas atvieglo kokļu izgatavošanu. Kokles ir visvairāk apbrīnotais latviešu mūzikas instruments, Pēteris tās gatavo no dažādiem lietaskokiem, kas katrai koklei piedod īpašo, atšķirīgo skanējumu. Uzņēmumā šobrīd vairāk gatavo kokles, kas piemērotas tiem, kas ar šo instrumentu sastopas pirmo reizi. Kokles ir nelielas, bet ļoti skanīgas, viegli uzskaņojamas, kokles krāsu var izvēlēties pēc savām vēlmēm, instruments rotāts ar latvju rakstiem, kurus Pēteris grebj ar rokām, piedodot instrumentam īpašu vērtību.

Pēc Pētera aizraujošā stāsta turpinājām ceļu uz aprūpes namu "Urga" Braslavas pagastā, kur realizējot projektu, izveidota sāls istaba. Sāls istabas pārklājums ar sāli nodrošina antibakteriālu un antialerģisku vidi. Procedūras laikā cilvēks ieelpo sāls jonizētu gaisu, kas tiek izdalīts no speciālas ierīces. Sāls joni labvēlīgi iedarbojas uz elpceļu gļotādu, to mitrinot, nomierinot un attīrot, iznīcinot uz gļotādas esošos mikroorganismus – baktērijas un sēnītes. Uzlabojas vielmaiņa, stabilizējas nervu sistēmas darbība. Sāls istabu izmanto pansionāta iemītnieki un citi interesenti, kurus skārušas veselības problēmas.

Projektu uzraudzības pārstāvji izbaudījuši sāls istabas relaksējošo gaisotni, devās pie uzņēmēja Jurģa Rāceņa, kurš kādreizējās Alojas dzelzceļa stacijā vēris picēriju Malkas krāsnī cepta pica Alojas stacijā. Realizējot projektu iegādātas dažādas iekārtas un aprīkojums, lai veiksmīgi realizētu savas ieceres. Piedāvājumā ir aptuveni 10 veidu picu. Picērijas saimnieks picas cep speciālo picu cepšanas krāsni (tā atvesta no Itālijas, šeit salikta un apmesta ar mālu), kurā malkas pagales tiek saliktas mutes sānā. Mīkla Alojas picu pamatnēm tiek gatavota pēc klasiskās Neapoles picas parauga, taču virsū liekamais pielāgots pašmāju ēdāju gaumei, turklāt iespējami izmantojot vietējo uzņēmēju, zemnieku produkciju, piemēram, liellopu gaļu. Izbaudījuši picu brīnišķīgās garšas devāmies apskatīt biedrības “Alojas novada attīstība” realizēto projektu, kas turpina labiekārtot bērnu rotaļu laukumu ar dažādiem rotaļu elementiem.

Dienu noslēdzām Staicelē, kur viesojāmies pie uzņēmuma SIA Eko Vides Tehnoloģijas, kas nodarbojas ar dažādu pakalpojumu sniegšanu, piemēram, paklāju un mīksto mēbeļu mitrā tīrīšana, grīdu mazgāšana, vaskošana un pulēšana, zālāju pļaušana un uzturēšana u.c.

FOTO

Paldies projektu realizētājiem par ieguldījumu Vidzemes lauku partnerības “Brasla” teritorijas attīstībā.

Paldies biedrības padomes pārstāvjiem par līdzdalību LEADER projektu uzraudzībā.