LINC 2017

No 09.05.2017.-12.05.2017. Luksembugas pilsētā Viandenā norisinājās starptautiskais LEADER  (LEADER Inspired Network Community (LINC) International Conference 2017)  pasākums LINC 2017.

Pilsēta Viandena atrodas netālu no Luksemburgas, pasākuma laikā notika konference LEADER rīcības grupām. Partnerību “Brasla” pārstāvēja padomes locekles J. Rābante un  B. Fridvalde.

Pasākums aizsākās ar svētku gājienu, tika strādāts darba grupās, dalībnieki apmeklēja vietas, kur īstenoti LEADER līdzfinansēti projekti, piedalījās arī dažās sporta aktivitātēs.

Pavadītas brīnišķīgas, saules pilnas dienas Luksemburgas pilsētiņā Viandenā, kurā notika 2017 gada starptautiskais pasākums kurš paredz jaunas draudzības un daudz kooperāciju projektu eiropeiskā garā.  Mūs sagaida brīnišķīga viesnīca kalna pakājē, ziedošas magnolijas, ceriņi un saule. Katram konferences dalībniekam tiek dāvāta soma ar pasākuma materiāliem un lietussargs, kuru gan nenācās izmantot.

Konferences atklāšanā uzrunas teica vadošie pārstāvji sveicot katras valsts dalībniekus.

Vakara pasākumā vietējā kultūras centrā mūs gaidīja brīnišķīgi klāts galds vairāk kā 300 dalībniekiem no 19 valstīm. Varējām baudīt daudzus ēdienus no nacionālās virtuves.

Otrā diena pagāja 5 mācību ekskursijās, kur katrs autobuss devās uz savu reģionu. Mūsu grupa devās uz Misellerlande reģionu, kur braucām ar kuģīti. Šis reģions Mozeles upes ielejā ir slavens ar to, ka šeit kopīgi LEADER projektā ir apvienojušies vīna ražotāji no 3 valstīm Luksemburgas, Vācijas un Francijas. Šī produkcija visur tiek prezentēta ar vienotu logo un gūst lielu popularitāti. Šeit populāri ir velo maršruti bez robežām pa seno romiešu ceļiem.

Brauciena laikā ar kuģīti iznāca šķērsot Šengenas zonu. 1985. gadā Francija, Vācija, Beļģija, Luksemburga un Holande ielika pamatus teritorijas bez robežām izveidošanai. Teritorija kļuva pazīstama ar Šengenas nosaukumu, kas nācis no mazas Luksemburgas pilsētiņas, kurā parakstīja pirmos līgumus. Šeit apskatījām muzeju, kur paši ievadot savus datus datorā, varējām saņemt Šengenes vīzu ar visu fotogrāfiju. Upes malā ir izveidots skaists piemineklis, kur katrai Šengenas zonas dalībvalstij ir sava zvaigzne ar tai valstij raksturīgo. Mūsu zvaigzni raksturo Brīvības pieminekļa zvaigznes, melnā kaķa siluets, un hokejs.

Braucot ar kuģīti visapkārt varēja vērot brīnišķīgo skatu, kur visas kalnu pakājes pārklātas ar vīnogulāju laukiem.

Vakarā mūs sagaida skaistās Viandenas pils apmeklējums ar muzikālu programmu,  un nacionālo virtuvi. Pili varēja izstaigāt ar audiogida palīdzību. Šeit vērojams, kā valdība izglābusi skaisto pili no bojāejas un 10 gadus to cītīgi atjaunojusi.

Pāri pilsētiņai varēja pārcelties ar pacēlāju, kurš atklāja burvīgus skatus uz skaisto ieleju.

Trešā diena sākās ar pārgājienu vairāk kā 8 km garumā, pa kalniem un lejām ar dažādiem uzdevumiem. Trases kontrolpunktos tika nodrošināta ēdināšana no pašu dalībvalstu atvestajiem cienastiem. Tā kā grupas tika izlozētas, tad bija iespēja iepazīt arī citu valstu pārstāvjus.

Noslēgumā notika labākās komandas apbalvošana un pieteikta nākamā LINC pasākuma rīkotājvalsts, tā ir Somija.

Fotogrāfijas no pasākuma LINC 2017 var apskatīt galerijā. 

Jolanta Rābante