LINC pasākums Ungārijā

No 27.09.2016.-29.09.2016. Ungārijā pilsētā Dabas norisinājās starptautiskais LEADER  (LEADER Inspired Network Community (LINC) International Conference 2016)  pasākums LINC 2016.

Pilsēta Dabas atrodas netālu no Budapeštas, pasākuma laikā notika vairākdienu konference LEADER rīcības grupām. Partnerību “Brasla” pārstāvēja Padomes locekle B. Fridvalde.

Pasākums aizsākās ar svētku gājienu, tika strādāts darba grupās, dalībnieki apmeklēja vietas, kur īstenoti LEADER līdzfinansēti projekti, piedalījās arī dažās sporta aktivitātēs.

Braslas padomes locekle Baiba Fridvalde mājās atgriezusies gluži sajūsmināta. Viņa tādā pasākumā bija pirmoreiz. – Tas ir brīnišķīgi, ka sabrauc kopā tik daudzu valstu pārstāvji un visi ir tik atvērti, draudzīgi! Šim pasākumam bija īpaša aura! Viņa skatījusi vairākas interesantas izstādes ar senatnes piegaršu, piemēram, kā laika gaitā attīstījušies rati. Bet jo tuva viņas sirdij bija brāļu veidota mūzikas instrumentu izstāde. Kā zināms, Baiba ir pūtēju orķestra Lemisele dalībniece.

Dalībnieki klājuši arī savu valsti prezentējošu produktu galdu. No mūspuses likta maiznīcas Lielezers Svētku maize, arī Lienes konditorejas cepums, tāpat Brīvā viļņa šprotes un Kuivižos tapušās sukādes. Piedāvāti arī Latvijas mājražotāju mīkstie sieri. Un kā nu bez Rīgas balzama! Degustētājiem latviešu piedāvājums garšojis, to viņi pieminējuši vēl otrā dienā”.  Teksts citēts no laikraksta “Auseklis”

28.09.2016. Mācību ekskursijas – iepazīšanās ar realizētajiem projektiem. Uzņemošā pašvaldība – Taborfalva, mācību ekskursija – kultūras mantojums un vērtību radīšana vietējā kopienā, kuras laikā iepazināmies ar pašvaldību un tās teritoriju, apmeklēju rokdarbu izstādi pašvaldības ēkā, skeitborda trasi un fitnesa parku kā publisko aktivitāšu vietu, tikām iepazīstināti ar Birinyi tautas mūzikas instrumentu kolekciju un šo instrumentu spēles paraugdemonstrācijām. Ratu muzejā iepazināmies ar ratu evolūciju no pirmajiem ratiem (izgatavoti pirms mūsu ēras) līdz mūsdienām, skatoties demonstrāciju un klausoties komentārus par veiktajiem uzlabojumiem. Apmeklējām arī darbnīcu – veikaliņu, kuras īpašniece pēc mācību nodarbībām māca bērniem strādāt ar mālu. Veikalā tiek pārdota pašu izgatavotais. Pēcpusdienā – savstarpējās sadarbības aktivitāšu prezentācijas, projektu sadarbības partneru meklēšana, diskusijas.  Vakarā – vietējo kolektīvu uzstāšanās – tautas mūzikas koncerts. Valstu stendi ar vietējās produkcijas degustācijām.

29.09.2016. Darbs teorētiskajās darba grupās – kā turpinājums iepriekšējās dienas pasākumam, darbs darba grupā par starptautisko sadarbību.  Pēc prezentācijas par sadarbības aspektiem, klātesošie tika sadalīti darba grupās, kuras apkopoja viedokļus par dažādiem savstarpējās sadarbības aspektiem. Sporta aktivitātēs dalība komandu sacensībās – olimpiskās spēles Puštā. Vakarā - Noslēguma pasākums ar rezultātu apkopojumu un koncerts. Noslēguma koncertā B. Fridvalde piedalījās ansamblī, kas tika izveidots no pasākuma dalībniekiem, kuri ieradās ar saviem mūzikas instrumentiem – divas flautistes (no Austrijas un es no Latvijas) un divi ģitāristi (no Igaunijas un pasākuma organizators no Ungārijas).  Kopā izpildījām ungāru melodiju.   

B. Fridvalde

Nelielu ieskatu par pasākumu variet redzēt sadaļā GALERIJA un visu pasākumu apskatīt šeit.