Noslēgusies bērnu vasaras nometne "Būt saimniekam savā zemē"

Kopprojekta "Mājražošanas jaunrade" (Nr. 18-00-A019.332-000006) ietvaros, no 27. – 29. jūlijam viesu namā "Vecmuiža", Liepupes pagastā, Limbažu novadā, norisinājās nometne "Būt saimniekam savā zemē" jauniešiem vecumā no 13 – 17 gadiem, ko organizēja Vidzemes lauku partnerība "Brasla" sadarbībā ar biedrībām "Jūrkante", "Abulas lauku partnerība", "Cēsu rajona lauku partnerība". Nometnes mērķis bija radīt interesi un sniegt priekšstatus par mājražošanu, t.sk. amatniecību. Sniegt daudzpusīgas zināšanas uzņēmējdarbībā un veicināt personības attīstību.

Nometnes pirmā diena iesākās ar izzinošu un reizē arī radošu nodarbību, kurā, praktiski darbojoties kopā ar pieredzējušiem namdariem - SIA "Namdara darbnīca" saimniekiem, tika iepazīta koka daudzveidība un koka amatniecība, izmēģināti rokas instrumenti, piemēram, slīmests, ēvele, cērtis u.c., kā arī senie un mūsdienu koka spēļu rīki. Dienas turpinājumā bērni savam līdzpaņemtajam apģērbam, dizaina pasniedzējas Lindas Bēces vadībā, deva otro dzīvi, veidojot uz tiem kompozīcijas no salasītajiem augiem vai uzlīmējot sev vēlamo apzīmējumu, rakstu, vēlāk tos balinot, bet vakaru noslēdza ar velo izbraucienu līdz jūrai un peldi tajā.

Otrā diena iesākās ar rīta vingrošanu kopā ar veselības sporta speciālisti Alisi Putraimu. Vēlāk sekoja nodarbības - papīrmākslas darbnīcas "Viktora vēstules" māksliniece Zinaīda Ceske pastāstīja par papīra vēsturi, liešanas daudzveidību, kā arī bija iespēja katram pasmaržot papīra rozi, kas gatavota no ziloņu ekskrementiem. Katrs dalībnieks no sasmalcināta, izmērcēta, samalta biroja papīra pašu rokām darināja kartiņu vai grāmatzīmi, tādejādi saudzējot dabas resursus. Katrs dalībnieks savu kartiņu, grāmatzīmi dekorēja pēc savas ieceres, izmantojot apkārtnē augošos augus. Savukārt, "Zilākalna kalumi" metālkalējs Artjoms Burcevs demonstrēja kā darbināt smēdi, iesaistot dalībniekus uguns uzturēšanā, iepazīstināja ar metāla īpašībām un tā apstrādi. Nodarbības laikā katrs nometnes dalībnieks izkala savu "Laimes naglu". Vēlāk dalībnieki ar velosipēdiem devās uz zemnieku saimniecību "Virbotnes", kur viņus sagaidīja saimniece Modra Puisīte, lai pastāstītu par uzņēmējdarbības iespējām laukos, pārtikas produktu pārstrādi un izmantošanu tūrisma attīstībā. Tikšanās laikā dalībnieki baudīja saimnieces gatavoto kazas piena - sieru un saldējumu, kā arī aplūkoja kuplo kazu ganāmpulku, īpašu uzmanību veltot kazlēnam vārdā Princese. Pēc vakariņām dalībnieki tikās ar veterinārārsti Ingu Mauriņu-Kaļvu un viņas Samojedu šķirnes suņu meiteni Mia, lai iepazītu, kas ir canisterapija, kāds ir tās devumu cilvēku veselībai, kā arī cilvēku atbildību pret mājdzīvniekiem. Tikšanās laikā Mia izrādīja apgūtās prasmes, un dalībniekiem bija iespēja Miai dot komandas - dod ķepu, sēdēt, gulētu u.c, kas dalībniekiem izraisīja lielu sajūsmu. Vakars noslēdzās ar sportiskām aktivitātēm.

Nometnes noslēdzošā diena iesākās ar velo braucienu uz jūru, kur notika rīta vingrošana kopā ar veselības sporta speciālisti, organizējot ne tikai iesildošos vingrinājumus, bet arī stafetes, kas radīja cīņas sparu. Vingrošana noslēdzās ar peldi jūrā. Atgriežoties no vingrošanas, dalībniekus sagaidīja uzņēmuma InGO idejas un produktu autore Inga Ērgle, kuras vadībā nometnes dalībnieki paši gatavoja savu musli no Latvijā ražotām augstvērtīgām izejvielām.

Vairāk bildes pieejamas ŠEIT.