Pasākums "Mājražošana un uzņēmējdarbības dažādošana Līgatnē"

2021.gada 19.oktobrī, starpteritoriālā sadarbības projekta "Mājražošanas jaunrade" (Nr. 18-00-A019.332-000006) ietvaros, notika biedrības "Jūrkante" sadarbībā ar biedrībām – Vidzemes lauku partnerība "Brasla", "Abulas lauku partnerība" un "Cēsu rajona lauku partnerība" organizētais pasākums "Mājražošanas un uzņēmējdarbības dažādošana Līgatnē", kurā tika iepazītas līdzīgas un tajā pašā laikā tik dažādas lauku tūrisma saimniecības.

Pasākuma diena iesākās ar ierašanos atpūtas kompleksā "Agave", kur dalībniekus sagaidīja saimniece Sarmīte Šteine, lai pastāstītu par unikālām nakšņošanas iespējām vasaras mājā "Stallis", kur bijušā zirgu staļļa steliņģos ir izveidotas un iekārtotas istabiņas, kas ļauj viesiem būt maksimāli tuvāk dabai un sajust lauku smaržu. Pēc vasaras mājas apskates, kopā ar saimnieci devāmies izzinošā pastaigā pa egļu ieskautu Baltu zīmju dārzu, kurā bija iespēja sajust, saredzēt un sameklēt savu īpašo zīmi. Pastaigas laikā saimniece pastāstīja par dārzu un tajā svinētajiem svētkiem. Apbrīnojamas ir saimnieces zināšanas par dārzā esošajām baltu zīmēm un to nozīmi, turklāt ieguldītais darbs zīmju dārza izveidē ir atzinīgi novērtējams.

Pēc izzinošās pastaigas, par priežu čiekuru sīrupa pagatavošanas procesu, no pašu savāktiem čiekuriem līdz to pārvēršanai vērtīgā, gardā un veselīgā sīrupā, pastāstīja Iveta Ašiniece. Iveta gatavo ne tikai priežu čiekuru sīrupu, vīnu, L’absints dzērienu, kura sastāvā ir vērmele, bet arī lielisku našķi bērniem – priežu čiekuru konfekti uz kociņa.

Nobaudījuši priežu čiekura produktus, tālāk devāmies uz Springšļu dzirnavām, kur mūs sagaidīja saimniece Viviāna Zipa, kura pastāstīja par dzirnavu vēsturi, celtnes atjaunošanu, lauku tūrismu un nākotnes plāniem. Izstaigājot ēku, elpa aizrāvās ieraugot svinību zāli un tajā esošo kamīnu, iespaidīgās kāpnes, kas ved uz ēkas ceturto stāvu, kā arī dažādi dizaina elementi. Katrs viesnīcas numuriņš ir pārdomāti un gaumīgi iekārtots, taču īpašu šarmu tiem piešķir saimnieces stāstītais par ģimenes sieviešu vārdiem uz durvīm. Dzirnavās izveidotā semināra telpa ir visnotaļ neparasta, jo tajā atrodas saimnieku izveidota tautas jeb izglābto grāmatu bibliotēka. Plauktos gan pēc autoriem, gan žanriem ir sakārtotas cilvēku saziedotās grāmatas, daudzas no tām meklē jaunas mājas, jo ir divos eksemplāros. Apbrīnas vērta ir saimnieces uzņēmība, dāvājot jaunas mājas tām grāmatām, kas citiem vairs nav vajadzīgas vai nolemtas iznīcībai. Dzirnavas pārsteidza ikvienu ar savu šarmu un auru, jo tajā vienuviet saplūst vēsturiskais ar mūsdienīgo, veidojot gaumīgu un ieturētu koptēlu, turklāt saimnieku ieguldītais darbs dzirnavu atjaunošanā, vides sakopšanā, kā arī teritorijas uzturēšanā ir nenovērtējams.

Dienas noslēgumā viesojāmies Ternovsku ģimenes saimniecībā "Pakalnes", kur mūs sagaidīja saimniece Jūlija, lai pastāstītu par ģimenes dažādo uzņēmējdarbību un savu radošo nodarbošanos. Saimniecībā tiek audzēti dažādi mājlopi – cūkas, aitas un kazas. Ģimene vecā stallī ir izveidojusi mini zoo, kurā mitinās mājputni un mājdzīvnieki, ļaujot ģimenēm ar bērniem izbaudīt lauku burvību un iepazīt dzīvnieku dzīvi, bet ēkas otrā stāvā naktsmītnes ar visām ērtībām. Savukārt saimnieces radošā nodarbošanās, kas vienlaikus ir viņas sirdslieta, ir gleznošana un mozaīkas veidošana uz galdiņu virsmām.

Paldies lauku tūrisma uzņēmējiem par sirsnīgo un jauko uzņemšanu, kā arī iedvesmas pilniem veiksmes stāstiem!

Foto: Vidzemes lauku partnerības "Brasla" arhīvs

Vairāk bildes ŠEIT.

Vairāk par projektu un tā aktivitātēm ŠEIT.