Pieredzes apmaiņas pasākums biedrības "Sateka" teritorijā

Vidzemes lauku partnerība "Brasla" administrācijas vizīte biedrības "Sateka" teritorijā.

No 9.-10. maijam Vidzemes lauku partnerība "Brasla" piedalījās pieredzes apmaiņas pasākumā biedrības "Sateka" teritorijā, lai diskutētu par LEADER projektu konkursu 1. kārtu rezultātiem, par nepieciešamiem precizējumiem izstrādātajās SVVA stratēģijās, vērtēšanas kritērijos, Ministru kabineta noteikumos. Pēc spraigām diskusijām, devāmies iepazīties ar biedrības "Sateka" teritorijā esošajiem veiksmīgiem uzņēmējiem.

  • Sajust harmoniju ar dabu, paslēpties īstā un neskartā mežā, piedzīvot to, ļauties mieram un klusumam – to piedāvā divi sešstūra formas atpūtas namiņi “Paparde un Zīle” Stradu pagastā, kas ir uzņēmējas Kristas Grodnes lolojums.
  • Radošā meistarklasē pie zīmola Dilles Fashion radītājas Irīnas Abakokas iepazinām auduma krāsošanas tehniku ar augiem.

  • Iepazinām Gulbenes bānīša stāstu. Kultūrvēsturiskais Gulbenes - Alūksnes šaursliežu dzelzceļš un pa to ik dienu kursējošais vilciens tiek dēvēts par bānīti. Tas ir vienīgais regulāri kursējošais šaursliežu vilciens Baltijas valstīs, kā arī iecienīts tūristu apskates objekts un atraktīvs dzelzceļa transportlīdzeklis ceļojumam pa Vidzemi. Bānītis ne tikai pārvadā pasažierus, bet sadarbībā ar pašvaldībām rīko pasākumus, galvenais no kuriem ir gadskārtējie Bānīša svētki.
  • Lauku mājā “Pededzes” Litenes pagastā, kurai blakus virpuļo Pededzes upe, izzinošā ekskursijā iepazinām garšaugu pasauli. “Pededžu” saimnieces gatavo dažādus pašu audzētu garšaugu maisījumus. Saimniecībā top arī ogu sukādes, pulveri un sīrupi. Tiek gatavotas dažādas tējas un pulveri, ar ko stiprināt veselību, iegūt enerģiju, mundrumu.

  • Ciemojoties saimniecībā Pakalnieši, kas ir mīkstā mājas siera ražotne, kurā ar rokām kā pie omes top mīkstais siers ar vairāk kā 25 veidu piedevām, siera bumbiņas un citi piena produkti. Te ir liela svinību zāle, kur saimniece mūs aicina izbaudīt gandrīz visus viņas ražotos produktus. Te viss tāds pamatīgs, saimniecība celta un atjaunota uz Latvijas pirmās brīvvalsts saimnieku pamatiem, līdz ar to te staro miers un pārliecība par visu.
  • Ģimenes uzņēmums "Gardums", kas rūpējas par katra apmeklētāja laimes hormoniem ar gardām kūkām, cepumiem un citiem konditorejas izstrādājumiem, pirms mājupceļa mums piedāvā katrai izcept savu maizes klaipiņu.