Projektu uzraudzība Limbažu un Alojas novadā

Vidzemes lauku partnerības “Brasla” Padomes pārstāvji 28. un 29. septembrī devās realizēto LEADER projektu uzraudzībā Limbažu un Alojas novadā.

Padomes pārstāvjus pārsteidza SIA Empagi realizētie projekti - brīvdienu mājas celtniecība un labiekārtošana Lādes ezera krastā. Izveidotā brīvdienu māja ir draudzīga apkārtējai videi un lieliski iekļaujās ainavā, viesu labsajūtai ir pieejama pirts un āra kubls, ierīkota atpūtas vieta ezera krastā, kas ir izgaismota. Projekta ietvaros iegādāti arī supi, velosipēdi un laiva, kas ļauj izbaudīt tuvumā esošās apkārtnes burvību.

Evija Eglīte no Limbažiem ir realizējusi projektu par Pop-up kafejnīcas izveidi, paredzot nodrošināt Pop-up kafejnīcas pakalpojumus līdz 50 cilvēkiem Limbažu un citos apkārtnes novados, taču epidemioloģiskā situācija valstī ir kavējusi projekta mērķu sasniegšanu.

SIA ”Kokļu mežs” pārstāvis Ansis Jansons realizējot LEADER projektu ir iegādājies 80 kokles, kuras izsniedz interesentiem, kuri vēlās apgūt kokles spēli. Projekta ietvaros izveidojis arī datorprogrammu, kas atvieglo kokļu spēles apmācību, nodrošinot ātru mācību materiālu izsūtīšanu mācību dalībniekiem, iegūt atgriezenisko saiti, tādejādi uzlabojot apmācības kvalitāti. Kokļu spēles apguves iespējas izmanto gan latviešu, gan citu tautu interesenti. Kā atzina Ansis, grūtības sagādājusi datorprogrammas izstrāde, jo noteikumi paredz, ka jāizvēlas lētākais pakalpojuma sniedzējs, bet ne vienmēr tas ir kompetentākais, ar datorprogrammas izstrādes neprecizitātes sekām Ansim Jansonam jācīnās vēl šobrīd.

Zemnieku saimniecības “Jurkas” Alojas novadā, vadītāja Irēna Rācene ar ģimeni nodarbojās ar bioloģiski audzētās produkcijas pārstrādi. Projekta ietvaros iegādāts aprīkojums, kas ir neatsverams palīgs pārstrādes procesā. Saimniecībā audzē cūkas un vistas, iekopti augļu koku  un ogu stādījumi. Saimniecībā izaudzēto un pārstrādāto produkciju realizē tirgū un tiešās pirkšanas punktos. Saimniecībā var iegādāties olas, gaļu (svaigu, kūpinātu), dažādus sīrupus, sulas,  ievārījumus, tējas un vēl daudz citu gardumu.

SIA “upeslaivas.lv” īpašnieks Ilmārs Eglītis ar dēlu Edgaru realizējuši divus LEADER projektus, iegādājoties kvalitatīvu aprīkojumu atpūtai uz ūdens – kanoe laivas, kajakus un smailītes. Laivotāju drošībai un komfortam projekta ietvaros iegādātas arī drošības vestes, cimdi, ūdenssporta ķiveres, zābaki un pilnais hidrotērps. Atpūtas cienītājiem uz sauszemes upeslaivas.lv piedāvā velosipēdu nomu, pārvietojamu pirts kublu.

Staicelē mūs sagaidīja Staiceles Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības pārstāji, biedrība dibināta 1913. gadā, atjaunota 2014. gadā. Biedrībā darbojas ugunsdzēsības entuziasti un Staiceles patrioti. Staicele ir vēsturisks centrs ar koka apbūvi, biedrības pārstāvji uzsvēra, ka tādēļ svarīgi Staicelē ir uzturēt ugunsdzēsēju DEPO ar atbilstošu aprīkojumu, lai ugunsgrēka gadījumā varētu ātri likvidēt ugunsliesmas. Realizējot LEADER projektus iegādāts ugunsdzēsības aprīkojums automašīnām, kompleksais ugunsdzēsības aprīkojums un ekipējums. Epikējums ir ļoti nozīmīgs likvidējot ugunsgrēku, lai lielā karstumā apģērbs nepiekustu pie ķermeņa. Staiceles Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedri ar nožēlu pauda, ka Staicelē nav telpu, kur visas ugunsdzēsēju automašīnas un aprīkojumu varētu novietot vienuviet.

Uzraudzība noslēdzās Staicelē, nakstmītnē Krūmiņmāja, kur rūpīgi koptā pagalmā mūs sagaidīja Anita Zvirbule ar vīru. 20. gadsimta sākumā celtajā ģimenes mājas otrajā stāvā, realizējot projektu iekārtota viesu māja. Realizējot projektu ņemtas vērā vēsturiskās vērtības, oriģinālās koka kāpnes uz otro stāvu, durvis, gaiteņa sienas ir atjaunotas un lieliski iekļaujas mūsdienu interjerā.

Paldies projektu realizētājiem par sirsnīgo uzņemšanu, paldies arī Vidzemes lauku partnerības "Brasla" Padomes pārstāvjiem par dalību projektu uzraudzībā.

Veiksmi un izdošanos!

FOTO