Saldus novada Jaunlutriņos aizritējis Latvijas viedo ciemu un lauku kopienu forums "Kopienu persilāde 2022"

Vidzemes lauku partnerības "Brasla" pārstāvji piedalījās biedrības "Latvijas Lauku forums" organizētajā Latvijas viedo ciemu un lauku kopienu forumā "Kopienu persilāde 2022", kas no 29.-30.06.2022. norisinājās Saldus novada Jaunlutriņos, Viedais ciems Jaunmuižā – vietā, kas ierauj un aizrauj ar uzņēmīgiem cilvēkiem un viņu stāstiem un, kura 2021.gadā ieguva atpazīstamības zīmi "Viedais ciems".

Pulcējot lauku aktīvistus no dažādām Latvijas vietām, foruma pirmā diena iesākās ar garšīgu sarunu par kopienām nozīmīgām lauku attīstības aktualitātēm Latvijā un iedzīvotāju līdzdalību. Sarunu dalībnieki dalījās ar savu redzējumu, kāda šķiet lauku kopienu garša, tās laikā izskanēja, ka spēcīgu kopienu attīstības pamatā ir vietējie iedzīvotāji, kuriem ir sakņu sajūta, kā arī cilvēki, kuri meklē vietu, kur saknes ielaist.

Pēc tam sekoja divas paralēlas tematiskās sesijas efektīvai kopienu vajadzību īstenošanai. Sesijā par iedzīvotāju padomēm tika runāts par aktuālo jaunajā Pašvaldību likumā, prezentēti iedzīvotāju aptaujas rezultāti un uzklausītas esošās prakses ar iedzīvotāju padomju darbu no Talsu un Rēzeknes novadiem un iedzīvotāju padomēm. Skaidrs, ka iedzīvotāju padomēm ir jābūt, taču sesijas laikā izskanēja, ka cilvēkiem nav ticības, ka viņi var ko ietekmēt. Šai ziņā viss atkarīgs no pašiem iedzīvotājiem, viņu ieinteresētības, vēlmes iesaistīties un darboties iedzīvotāju padomēs. Kā vēsta afrikāņu sakāmvārds "Ja gribi iet ātri, ej viens. Ja gribi iet tālu, ej kopā", tad tikai kopā var panākt vēlamo!

Imants Ziedonis reiz teicis: "Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties", par to varēja pārliecināties kopienu dzīvajā bibliotēkā, kurā plaukti bija pilni ar šī gada viedo ciemu kandidātu pieredzes jeb lepošanās stāstiem. Vienā no bibliotēkas plauktos esošajām grāmatām bija lepnuma stāsts par Lēdurgas ciemu un tajā līdz šim padarīto, ar kuru dalījās lēdurdzietes Līvija Gridjuško un Marta Krišjāne. Esam priecīgi un gandarīti par stipro kopienas darbu, kuru arī saredzēja viedo ciemu 2022.gada žūrija, piešķirot Lēdurgas ciemam atpazīstamības zīmes "Viedais ciems 2022" statusu un, 21 kandidātu konkurencē, kļūstot par vienu no sešiem "Viedajiem ciemiem 2022" Latvijā. Novēlam nezaudēt to dzirkstelīti, kas jūsos mīt uz to, ko jūs darāt, neapstāties pie iesāktā un turpināt darīt – darīt vairāk! Paldies Līvijai, Martai un pārējiem Lēdurgas aktīvajiem iedzīvotājiem par nebaidīšanos, uzdrīkstēšanos un stipro kopienu darbu, kas pierāda, ka kopienā ir spēks, kā arī par sagatavoto sveicienu – bļodu ar stāstu, kas tika dāvināta topošajam Jaunlutriņu bļodu muzejam!

Bet pēc tveicīgās dienas, vakarā publiku priecēja Jaunlutriņu amatierteātris ar izrādi – uzvedumu latviskā garā ar dziesmām un dejām "Zelta zeme", kā arī lieko dālderi kabatā varēja izmantot vietējo labumu tirdziņā, iegādājoties vietējo Saldus novada ražotāju produkciju.

Pasākuma otrā dienā biedrība "Latvijas Lauku forums", saistībā ar jauno Pašvaldību likumu, prezentēja veiktā pētījuma rezultātus par to, ko pašvaldības plāno attiecībā uz kopienu līdzdalību vietējās teritorijas attīstības programmās.

Iedvesmas radošo darbnīcu ciklā "Tuč, tuč un gatavs!" tika izgaršota viena no četrām aktuālām un aizraujošām tēmām – Līdzdalības un komunikācijas paātrinājums. Praktiski par digitālizāciju. Darbnīcas laikā notika ne tikai dalīšanās pieredzē, bet arī, kopīgi darbojoties, tika meklēti risinājumi, kā, organizējot sabiedrības līdzdalības aktivitātes, efektīvāk sekmēt sabiedrības līdziesaisti attīstības plānošanas procesos. Secinājums viens – vajag ļauties radošumam un nebaidīties darīt!

Foruma otrās dienas izskaņā tika baudīts izbrauciens ar atpūtas un izziņas kuģīti "Zezer", kas iegādāts ar LEADER programmas atbalstu, pa Cieceres ezeru, kura laikā bija iespēja iepazīt un noklausīties kapteiņa Viļņa un audio gida stāstījumu par ezeru, tā apkārtni, notikumiem tā abos krastos, nogrimušo tanku ezerā un Brocēnu pilsētu. Turklāt brauciens ar kuģīti ir baudāms arī lietainā laikā, jo no vēja un lietus pasargā sānu žalūzijas.

Paldies biedrībai "Latvijas Lauku forums" par iespēju izbaudīt Kurzemes lauku burvību, dažādo garšas buķeti, kopā būšanu, Saldus novada vietējos produktus un kvalitatīvu kultūras programmu!

Vairāk foto ŠEIT.