Uzņemam viesus no Lauku partnerības "Lielupe"

Vidzemes lauku partnerība “Brasla” š.g. 18. un 19. oktobrī uzņēma potenciālos LEADER projektu iesniedzējus no Lauku partnerības “Lielupe”, lai lepotos ar Cēsu, Valmieras un Limbažu novadu vietējiem ražotājiem, amatniekiem un tūrisma pakalpojumu sniedzējiem.

18. oktobrī viesus sagaidījām Straupes Zirgu pasta kompleksā, kuru no sabrukšanas ir saglābis uzņēmējs, kas ar neatlaidīgu darbu un LEADER projektiem ir izveidojis par pievilcīgu tūrisma vides objektu. Zirgu pasta zirgu stallis ir atjaunots un ēkas komplekss divas reizes mēnesī tiek izmantots Straupes tirdziņa Slow food tirgotāju vajadzībām. Mājīgajās telpās viesus ar neaizmirstamas garšas konditorejas izstrādājumiem cienāja IK "Aijas kūkas" saimniece Kitija Dzērve. "Aijas kūkas" ir mazs uzņēmums, kurš produkciju gatavo tikai pēc pasūtījuma, izmantojot kvalitatīvu vietējo produkciju.

Straupes pagasta mednieku, makšķernieku sporta un atpūtas vietas "Mārkulīči" saimnieki iepazīstināja ar paveikto. Ar LEADER atbalstu ir izveidotas naktsmītnes, pirts sporta un aktīvās atpūtas cienītājiem, kā arī mūsdienīgi un droši apaļā un sportinga šaušanas stendi. "Mārkulīči" atrodas Braslas upes krastā, lai sportisti un tūristi justos komfortabli, pašu spēkiem labiekārtota teritorija un tiek piedāvātas dažādas izklaides - āra boulings, laivu noma, kā arī brīvā kritiena ekstrēmā izklaide, ko piedāvā Brasla Adventure. Viesi atzina, ka to vajag izmēģināt katram, adrenalīns pietikšot ilgam laikam. Viesi, instruktora vadībā, iemēģināja roku arī šaušanā pa stāvošo mežacūku, sašaujot ievērības cienīgus rezultātus.

Dikļu pagasta Mini zoo “Mežiņi” saimniece Ingūna Valdmane savā saimniecībā audzē dažādus mājputnus un mājdzīvniekus, tādejādi dodot iespēju ikvienam izbaudīt lauku sētas burvību un arī pozitīvās emocijas, ko sniedz saimnieces mīluļi. Ingūna nodarbojas arī ar Angoras trušu vilnas pārstrādi. Viesiem bija iespēja iepazīt Angoras truša cirpšanas pamatnoteikumus, tad sekoja vilnas kāršana un vērpšana. Saimniecībā iespējams iegādāties trušu vilnas pēdiņas, cimdus, cepures, šalle un vēl daudz ko citu.

Tālāk devāmies uz Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centru "ZTornis", kur gida Toma Treimaņa vadībā iepazinām Zilākalna vēsturi, ūdenstorņa darbību, kā arī viesiem bija iespēja ar virtuālās realitātes palīdzību pacelties virs Zilākalna un ielūkoties vēsturiskajā šaursliežu dzelzceļa lokomotīvē.
Pēc ūdenstorņa apmeklējuma viesi izbaudīja sliežu velosipēdu, minot ar to pa seno šaursliežu dzelzceļa līniju. Sliežu velosipēds ir pielāgots tā, lai ar to vienlaicīgi var pārvietoties 4 cilvēki.

19. oktobra vēsais rīts iesākās Limbažu pagasta kazu saimniecībā "Virbotnes", kur viesus sagaidīja atraktīvā saimniece Modra Puisīte, lai iepazīstinātu ar saimniecības rašanās vēsturi un par paveikto - gan pašu spēkiem, gan ar LEADER atbalstu. Saimniecībā ir 100 kazas, no kazu piena Modra gatavo dažādus sierus un saldējumu, viesi atzinīgi novērtēja saimnieces gatavoto produkciju.

Limbažu centrā viesi apmeklēja bijušā Limbažu ugunsdzēsēju depo telpas, kur iekārtotas ekspozīcijas, viena veltīta Limbažu Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības vēsturei, otra Limbažu muzeja tehnisko ierīču kolekcijai, kas ir izveidota kā atklātā krātuve. Gide Diāna Nipāne aicināja viesus iemūžināt ugunsdzēsēju mašīnu un, pa šaurām kāpnēm pāri stiklotām grīdām, uzkāpt līdz pašai depo torņa augšai, kur pa piektā stāva lodziņiem paveras skati uz vecpilsētas centrālo daļu.

Burtnieku kvartālā, kas atrodas pašā Limbažu vecpilsētas sirdī, mūs sagaidīja tūrisma informācijas konsultants Ingus Evertovskis, kurš iepazīstināja ar izveidoto tirdzniecības vietu Limbažu novada amatnieku un mājražotāju produkcijas noieta veicināšanai, kas tapusi ar LEADER atbalstu.

Viesi apmeklēja arī Sudraba muzeju. Sudraba Limbažu tēlu, sākot no 2012. gada, ir kopis juvelieris un mākslinieks Oļegs Auzers, izstādot vairāk nekā 40 gadu daiļrades laikā tapušās skulpturālās kompozīcijas, organizējot pasākumus, izstrādājot apbalvojumus novada notikumiem un Burtnieku pagalmā izveidojot Mīlas un draudzības vārtus. Turpat netālu dalībniekus gaidīja uzņēmuma SIA "I&L Reklāmdruka" saimnieki Ilmārs un Līga Čarnas, kuri savā uzņēmumā piedāvā apdrukas pakalpojumus (piem., suvenīru un kreklu apdruku, auto aplīmēšanu, lielformāta druku u.c.). Kā atzīst paši saimnieki, tad apdrukāt var gandrīz visu!

Pa Limbažu vecpilsētas šaurajām ieliņām, dalībnieki tālāk devās uz Limbažu Svētā Jāņa evaņģēliski luterisko baznīcu, kur tos sagaidīja draudzes pārstāve Ingrīda Briede, kura pastāstīja par paveikto baznīcas atjaunošanā ar LEADER programmas atbalstu. Dalībniekiem bija iespēja ielūkoties arī sakristejā, kur telpas izpētes laikā tika atklāts vēsturiskais griestu gleznojuma fragments, kuru, piesaistot finansējumu, ir izdevies atjaunot. Ingrīda laipni izrādīja arī Draudzes namu, kas atrodas pretī Limbažu baznīcai un kuru par ziedojumiem atjaunoja draudzes vācu draugi un paši limbažnieki.

Paldies projektu īstenotājiem un teritorijas aktīvajiem iedzīvotājiem par sirsnīgo uzņemšanu un iedvesmojošiem veiksmes stāstiem!

Foto: Vidzemes lauku partnerības "Brasla" arhīvs

Vairāk bildes ŠEIT.