Zaļie velo ceļi

“Zaļais velo ceļš” jeb bijušās dzelzceļa līnijas, pārveidotas par velo celiņiem ir maršruts, kas ved pa kādreizējām dzelzceļa līnijām gan Vidzemē, gan arī Dienvidigaunijā. Tas paredzēts visām paaudzēm un sagatavotības pakāpei, un tas izmantojams visu gadu, piemēram, dažādiem velo un pārgājienu maršrutiem, nūjošanai, zirgu izjādēm. Attīstoties Zaļajam ceļam tiek attīstītas un popularizētas tuvumā esošās tūrisma vietas kā arī veidotas pavisam jaunas: viesmīlības pakalpojumi, tehniskā palīdzība, jaunu aktivitāšu iekļaušana, mājražotāju iesaiste, jaunu tūrisma produktu izveide.

Starpteritoriālā projekta “Zaļais velo ceļš – uzņēmēju aktivizēšanas iespēja”, Vidzemes lauku partnerība “Brasla”   sadarbībā ar biedrībām- “Jūrkante”, “Abulas lauku partnerība”, “Cēsu rajona lauku partnerība”, “No Salacas līdz Rūjai” un “Sateka”, ietvaros ir notikušas jau vairākas aktivitātes. 2019. gada rudenī, tūrisma speciālisti, Vidzemes augstskolas lektore Mg.geogr. Iveta Druva –Druvaskalne, biedrību pārstāvji, uzņēmēji  tikās Salacgrīvas novada Mežkadagas stacijā (senais dzelzceļa posms Valmiera – Ainaži), lai sakārtotu seno dzelzceļa posmu no “Mežvaldēm” līdz Mežkadaga piestātnei velo braukšanai. Vēlāk ar velosipēdiem mēroja 10 km garo velo  ceļa posmu Mežkadaga piestātne-Pāle, brauciena laikā, Vidzemes augstskolas lektore Mg.geogr. Iveta Druva-Druvaskalna, sniedza ieskatu un priekšlikumus uzņēmēju piesaistei velo ceļu piedāvājuma bagātināšanai.

Šā gada pavasarī projekta sadarbības partneri, tūrisma speciālisti un Latvijas Zaļo ceļu asociācijas projektu vadītājs Jāni Sijāts tikās Zilākalna ūdenstornī, lai  diskutētu par atpūtas vietu nozīmi velo ceļu infrastruktūrā un iepazītu Kocēna novada Zaļā velo ceļa labiekārtotos posmus. Kocēnu novada Projektu un tūrisma speciālista  Toma Treimaņa vadībā apsekojām arī posmus, kuri vēl gaida savu atdzimšanu un vēl nav pieejami aktīvās atpūtas cienītājiem.

Papildus starpteritoriālā projekta “Zaļais velo ceļš – uzņēmēju aktivizēšanas iespēja” aktivitātēm, Kocēnu un Limbažu novada pašvaldības realizē, Vidzemes lauku partnerības "Brasla"  izsludinātajā LEADER projektu konkursā, apstiprinātos projektus Zaļo velo ceļu labiekārtošanai:

  • "Gājēju tiltiņa būvniecība pār Briedes upi Zilākalna pagastā", projektā paredzēts atjaunot tiltiņu pār Briedes upi.
  • "Minies pa sliedēm", kas paredz sliežu velosipēda uzstādīšanu Zilākalna ciemā – bijušajā šaursliežu dzelzceļa līnijā.
    Ņemot vērā, ka teritorija, kurā savulaik kursējis šaursliežu vilciens no Zilākalna ciema uz Žažēnu purvu un pēc tam uz Valmieras – Ainažu šaursliežu dzelzceļa līniju, šobrīd netiek izmantota un palēnām aizaug, tad šis projekts ienesīs jaunu dzīvību un jauninājumus uz šaursliežu dzelzceļa sliedēm.
  • "Zaļā velo ceļa pilnveidošana" posmā no Limbažiem līdz Puikulei.

Zaļie dzelzceļi

Informācija par “Zaļie dzelzceļi” maršrutiem Latvijā un Igaunijā

Maršruti