Aizritējusi projekta Smart Rural 21 noslēguma konference

No 2022. gada 17. - 19. oktobrim, projekta Smart Rural 21 ietvaros, Gdaņskā (Polijā) norisinājās starptautiskā noslēguma konference.

Konferences pirmajā dienā tika prezentēti projekta Smart Rural 21 gala rezultāti, kas ir rezultāts mērķtiecīgai sadarbībai ar lauku kopienām un citām attiecīgajām ieinteresētajām pusēm visā Eiropā, lai vairāk nekā divu gadu laikā apzinātu, izveidotu viedos ciematus. Iedvesmojošā un interaktīvā veidā klātesošie tika aicināti uzdrīkstēties realizēt ieceres - radīt patīkamu dzīvi laukos ar devīzi "Nāc un pievienojies mums!", un prezentēti viedo ciemu iedvesmas stāsti no Itālijas, Somijas, Dānijas, Slovēnijas, kā arī no Latvijas - atzītais viedais ciems Alsunga.

Konferences otrā diena tika veltīta prezentācijām, diskusijām par viedo ciemu attīstības iespējām ar praktiskām pieredzēm. Darba grupās raisījās diskusijas par sarunu tēmām, kā digitālās tehnoloģijas var uzlabot vietējos pakalpojumus, kā saglabāt dabas, kultūras un arhitektūras mantojumu, ieviešot to mūsdienu modernā laikmetā, attīstot tūrismu. Iedvesmojoša bija sarunas tēma: Kā iedvest jaunu elpu vecās ēkās? ar praktiskiem piemēriem no Slovēnijas (Sentviska Gora plato), kā iesaistot sabiedrību, izveidot multifunkcionālu centru vietējiem iedzīvotājiem, jauniešiem ēkā, kura 20 gadus stāvējusi tukša. Savukārt nelielajā Raudanmaa ciemā (Somijā) agrāk likvidētā skola izveidota par funkcionālu viedo ciemata namu ar nelielu paraugsaimniecību (iedvesmojošas fermas lietas bērniem), nodrošinot daudzveidīgas nodarbes gan vietējiem, gan apmeklētājiem, pietuvinot dzīvei saskaņā ar dabas procesiem.

Konference noslēdzās ar pieredzes apmaiņas braucienu uz Tomašinā esošo saimniecības kooperatīvu, kas nodarbojas ar bioloģisko dārzeņu audzēšanu.

Vairāk foto ŠEIT.

Foto: Vidzemes lauku partnerības "Brasla" arhīvs