Iedvesmas stāsti Kurzemē

Vidzemes lauku partnerības “Brasla” pārstāvji un potenciālie projektu iesniedzēji, divas dienas pavadīja Kurzemē, biedrības “Darīsim paši!” teritorijā, lai iepazītos ar LEADER projektu realizētājiem un gūtu iedvesmu jaunām idejām.

Skrundā viesojāmies uzņēmumā SIA “Mazliet romantikas”, kuru veiksmīgi vada Andra Oto ar ģimeni. LEADER projektā veikta ēkas būvniecība, kura piemērota tekstilizstrādājumu ražošanai. Uzņēmums sniedz pasākumu dekorēšanas pakalpojumu. Pie Andras Oto var iznomāt  dažādu krāsu, formu galdautus, pieskaņotas auduma salvetes,  atbilstošas dekorācijas, krēslus, auto  un vēl daudz ko citu, lai katra klienta svētki būtu izdevušies. Uzņēmums piedāvā arī tekstila apdruku, izšūšanu pēc savām vēlmēm un ieskatiem.  Uzņēmuma plašajās telpās iespējams izgatavot kaut ko skaistu paša rokām Andras vadītajās meistarklasēs. Gatavo produkciju Andra veiksmīgi pārdod https://www.etsy.com/.

Skrundas novada pašvaldība pie Ventas upes radījusi jaunu atpūtas vietu - Čigānu pirti,  izveidots arī apgaismojums, soliņi, labierīcības, ģērbtuve, kā arī norādes. Pirts izmantošana ir bez maksas, tik katram pirts baudītājam pašam jāsagādā malka, jāiekurina un pirts priekus var baudīt uz nebēdu, neaizmirstot, ka pēc pirts izmantošanas pirts ir jāatstāj tīra un kārtīga, kas par patiesu prieku projekta realizētājiem, tiek arī pildīts. Aplūkojuši labiekārtoto vietu Ventas upes krastā, devāmies uz Skrundas dzelzceļa staciju, kur ar LEADER projekta atbalstu atjaunota  90. gadu sākumā izveidotā ekspozīcija Deportāciju piemiņas vagons – deportāciju atceres muzejs. Tas ir Latvijā pirmais vagons muzejs, kurā izvietota pastāvīga ekspozīcija – no Skrundas stacijas izvesto fotogrāfijas, vēstules, atmiņu stāsti, dokumenti un dažādas izsūtīto pašu darinātas lietas. Skrundas stacija bija izvešanai nolemto cilvēku savākšanas punkts, viena no trim apriņķa stacijām, uz kuru tika atvesti cilvēki gan no Skrundas, gan Kuldīgas apkārtnes. 1941. gadā no šejienes uz Sibīriju, Krasnojarskas novadu izveda arī atjaunotās Latvijas Republikas pirmā prezidenta Gunta Ulmaņa ģimeni.

Pēc Deportācijas vagoniņa apskates, devāmies uz Kuldīgu, lai tiktos ar Kuldīgas Jauniešu mājas aktīvajiem ļaudīm, kuri īstenojuši LEADER projektu, lai iegādātos aprīkojumu jauniešu mājas labiekārtošanai. Kuldīgas Jauniešu māju lielā mērā veidojuši un iekārtojuši paši jaunieši, māja iekārtota un aprīkota ar dažādām nodarbēm nepieciešamo, lai jaunieši šeit varētu interesanti un lietderīgi pavadīt savu brīvo laiku. Telpās var spēlēt biljardu, galda hokeju un dažādas galda spēles. Te ir arī virtuve, ko jaunieši var izmantot, lai pagatavotu ko garšīgu. Tāpat telpās ir iespējams iekārtot izstādes. Mājā iekārtotas arī semināru telpas un zāle ar modelējamu skatuvi un apskaņošanas sistēmu, ierīkota ierakstu studija. Šeit tiek organizēti arī semināri, sarunu vakari, koncerti un citi pasākumi. Kuldīgas jauniešu mājas pārstāvis Adrians Dravnieks izrādīja arī labiekārtoto iekšpagalmu ar izveidoto skatuvi, ugunskura, atpūtas un sporta zonām, kuras tapšanā aktīvi iesaistījušies jaunieši. A. Dravnieks izteica vēlmi sadarboties ar citām jauniešu organizācijām, piedāvājot pat nakšņošanas iespējas jauniešu mājā.

Ar LEADER atbalstu SIA “Goldingen Train” Kuldīgas vecpilsētā izveidojis interaktīvu Viduslaiku muzeju, tas ir septiņu telpu komplekss- katrā telpā mājo stāsti - redzami, dzirdami un taustāmi, atklāti notikumi par pilsētu.

SIA “Curonia Coffee Roasters” projekta ietvaros iegādājies kafijas pupiņu grauzdētāju. Kafijas grauzdētavas mērķis ir piedāvāt koncentrētu un neparastu kafijas baudījumu. Uzņēmums iegādājas labākās Centrālamerikas un Āfrikas zaļās kafijas pupiņas un kafiju grauzdē līdz ideālajai pakāpei, lai pilnībā ietvertu tās daudzpusīgās garšas un nianses.

Pirmā, iespaidiem, garšām, smaržām pavadītā diena Kurzemē noslēdzas ar radošās mākslas studijas “M22” apmeklējumu, kas tapusi ar LEADER atbalstu. Studijā mūs uzņēma mākslinieki Ieva Vītola-Lindkvista un Ole Lindkvists. Meditatīvā noskaņā, ikviens pasākuma dalībnieks atklāja sevī jaunus talantus vizuālās mākslas jomā. Profesionālu mākslinieku vadībā attīstījām radošo domāšanu, stiprinājām komandas garu (Team Building), un guvām prieku no mākslas radīšanas procesa.

Pēc darbošanās mākslas telpā, pa naksnīgajām Kuldīgas ielām devāmies uz nakšņošanas mītni Virkas muižā, kas ir vienīgā koka muiža Kuldīgā, tai ir piešķirts vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss.

Rīts iesākās ar Kuldīgas industriālā mantojuma torņa, jeb t.s. Adatu torņa apskati, ēkas četros stāvos izvietotā ekspozīcija iepazīstina ar torņa vēsturisko attīstību, adatu izgatavošanas un izmantošanas vēsturi, kā arī ar adatas nozīmi, tās ietekmi medicīnā, mūzikā, ģeogrāfijā un apģērbu izgatavošanā. Ekspozīcija noslēdzas ar adatu rūpnīcu vēsturi Kuldīgā, savukārt no torņa jumta terases  paveras ainavisks skats pāri Kuldīgas vecpilsētas jumtiem. Tālāk devāmies uz Mājražotāju veikaliņu “Kuldīgas labumi". Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “Kuldīgas labumi” veiksmīgi darbojās jau 6 gadus. Tās galvenais mērķis ir veicināt Kuldīgas novada mājražotājus un amatniekus, ražot un radīt preci ne tikai savam priekam, bet arī biznesam. “Kuldīgas labumi” realizējuši 3 LEADER projektus.

Kā punkts uz i izzinošam pieredzes apmaiņas pasākumam bija SIA “Kabiles muižas vīna darītavas” apmeklējums. Ar LEADER atbalstu izveidots vīna pagrabs Kabiles muižas pagrabā. Muižas īpašnieces Agates Eniņas aizraujošais stāstījums par muižas vēsturi, tās vērtībām, kas saglabājušās no 18. gadsimta, par pagrabu, kurā sākotnēji bija jālien uz vēdera, tā attīrīšanu no gadu simtiem krātā kultūras slāņa, vīna ražošanas aizsākums ar apbrīnu lika aizrauties elpai.

Par Kurzemes labumu izrādīšanu paldies biedrības “Darīsim paši!” lieliskajām meitenēm Ievai un Signei.

Foto