Somija-dabas brīnumu zeme

No 2022. gada 16.-19. augustam Vidzemes lauku partnerības “Brasla” pārstāvji, projekta “Maršruti pāri robežām Latvijā un Somijā” ietvaros, devās uz Somiju, lai iepazītos ar sadarbības partneru Kehittämisyhdistys SILMU ry paveikto un smeltos pieredzi Latvijas tūrisma infrastruktūras pilnveidošanai.

 

Pirmā diena pagāja ceļojot no Latvijas uz Tallinu, lai ar prāmi pārceltos uz Helsinkiem, tad mērotu ceļu uz Somijas pilsētu Porvo. Sirsnīgo somu Outi un Heikki Tukkila lauku saimniecībā “Tukkilan Tila”, kas atrodas Porvo upes ielejā, nakšņojām un izbaudījām lauku vides idilli, kur no rīta modina nevis tik ierastā gaiļa dziesma, bet gan ēzeļu skaļā īdēšana. "Tukkila Tila" saimniecība piedāvā plašu pakalpojumu klāstu, tostarp izmitināšanu mājīgos numuros, vecajās klētīs vai 19. gadsimtā celtā lauku mājiņā, kas atjaunota 2003. gadā.

Somijā ļoti iecienītas ir saunas, arī Latvijas delegācijai bija iespēja izbaudīt vairāk nekā 100 gadus vecās dūmu pirts jaukumus, kuru lēnām un pacietīgi silda visas dienas garumā, lai nodrošinātu nepārspējamu pēršanās prieku.

Iepazinuši saimniecības piedāvājumu, kopā ar Somijas vietējās rīcības grupas Kehittämisyhdistys SILMU ry pārstāvēm, devāmies uz netālo esošo semināru zāli Vahna Navetta, lai prezentētu projektā paveikto, dalītos pieredzē un, lai plānotu turpmāku sadarbību.

Otrā ceļojuma diena iesākās ar Island Riddle apmeklējumu, kas atrodas Pellinki arhipelāgā. 2018. gadā vietējie uzņēmēji izveidoja maksas, 3 km garu piedzīvojumu pastaigu taku daudzveidīgā reljefā, kurā daiļliteratūras un piedzīvojumu cienītājiem piedāvā sekot pa zviedru izcelsmes somu rakstnieces Tūves Jansones pēdām. Lai gājienā virzītos uz priekšu, grupām jāatrisina pavedieni, kas bieži vien ir saistīti ar rakstnieces bilžu grāmatu “Grāmata par Bumbulīti, trollīti Muminu un mazo Miju”. Rakstnieces ģimene vairākās paaudzēs pavadīja vasaras Pellinki arhipelāgā. Iespējams, tieši šeit Tūve smēlusies iedvesmu pirmajām rindkopām savā bilžu grāmatā. Ērikai Englundai, kurai pieder pārtikas preču veikals Pellinki, un viņa ir viena no Island Riddles uzņēmējām stāstīja: “Ar šo produktu mēs vēlējāmies parādīt tīro Somijas dabu un brīvību, kas mums ir, staigājot pa kluso mežu. Vēlējāmies parādīt arī jūru, kas Tūvei Jansonei bija ļoti svarīgi». Partneru vidū ir arī zemes īpašnieki, pa kuru zemi izveidota pastaigu taka.

Ātrgaitas laivās, baudot Latvijai netipisku ainavu-salu arhipelāgus, devāmies uz Brokholmenas salu, kuras centrā ir sena smilšu ieguves vieta, kas Somijā ir retums. Tā tika izmantota 20. gadsimta sākumā, tiek uzskatīts, ka ar nelielām buru laivām tika transportētu smiltis līdz pat Helsinkiem, lai tās izmantotu Somijas galvaspilsētas celtniecībā. Salas vidienē devāmies kopā ar UUVI asociācijas pārstāvjiem, kuri prezentēja asociācijas paveikto un turpmākās ieceres. Latviešus pārsteidza fakts, ka sala tiek intensīvi apmeklēta, bet nekas neliecina par cilvēku klātbūtni -nav atkritumu, nav nelegāli ierīkotas atpūtas vietas. Asociācijas mērķis ir nodrošināt un attīstīt iespēju nodarboties ar āra aktivitātēm Ūsimā reģionā. Lai īstenotu šo mērķi, biedrība uztur un veido āra atpūtas zonas, pārvietošanās un vaļasprieku iespējas dabā.

Turpinot baudīt salu arhipelāgu, tālāk devāmies uz Sundö fermu, kas atrodas Pellinki arhipelāgā. Saimniecības darbība aizsākās 18. gadsimtā, un šodien to vada Mikaels un Kamilla Sundbeki. Saimniecības piedāvājums ir plašs- audzē dārzeņus, kurus pārdod saimniecības teritorijā izveidotajā pašapkalpošanās veikalā, latviešiem amizanti šķita, ka kartupeļus pārdod litros. No aitām iegūst vilnu, no kuras top skaisti adījumi, Ziemassvētku laikā tirgo eglītes un tūristiem piedāvā arī nakšņošanas iespējas divās brīnumjaukās kotedžās.

Trešās dienas rītā, atvadījāmies no sirsnīgajiem Tukkilan Tila fermas saimniekiem, viņu uzjautrinošajiem un labi aprūpētajiem mājdzīvniekiem, un devāmies uz veselības meža taku, kas ierīkota netālu no pilsētas centra un tiek aktīvi izmantota. Iesildījušies veselības takā, tālāk devāmies uz Seikkailu Sveitsi piedzīvojumu parku, kas dibināts 2016. gadā, ierīkots dabas aizsardzības un parka teritorijā. Parks atrodas brīnišķīgā ainavā, kas atgādina Šveici. Piedzīvojumu parkā ierīkotas trases kokos 1-15 metru augstumā, tās sastāv no desmit atsevišķām trošu trasēm ar dažādām grūtības pakāpēm. Trasēs piedzīvojumu meklētājs veic dažādus uzdevumus un izaicinājumus, kāpjot, slīdot un balansējot. Ik vienam grupas dalībniekam bija iespēja izbaudīt trošu trasi, gūstot milzīgu adrenalīna devu. Sliktos laikapstākļos var doties uz blakus esošo SuperPark Sveitsi, kas ir iekštelpu aktivitāšu parks fiziskām un jautrām aktivitātēm visu vecumu cilvēkiem. Blakus piedzīvojuma parkam izveidota marķēta pastaigu taka, kuru ziemā izmanto kā slēpošanas trasi.

Neaizmirstama, naksnīga pastaiga kopā ar vietējās rīcības grupas pārstāvi Tiinu pa Somijas otro vecāko pilsētu Porvo, ar tās bagāto vēsturi no viduslaikiem līdz mūsdienām, ar unikālo  koka apbūves vecpilsētu. Upes krastā saglabājušās vēsturiskās, pilsētiņas firmas zīme - sarkanā okera krāsā krāsotās koka noliktavu mājas, kas reiz izmantotas dažādu vietējo un ārvalstu labumu uzglabāšanai, bet šodien tās kalpo kā restorāni, privātie apartamenti, veikali. Esot Somijā grēks būtu neiegriezties Brunberg šokolādes ražotnē, tā dibināta Porvo 1871. gadā un ir pazīstama ar savām tradicionālajām somu konfektēm un lakricu. Uzkāpjot iespaidīgajā  Näsi akmenī, kas apveltīts  ar nostāstiem par tā rašanos, paverās skaista panorāma uz Porvo vecpilsētu.

Dalībnieku atziņas par pieredzes braucienu uz Somiju:

“Visas dienas vienkārši izbaudīju.  Literatūra + dabas taka + kulinārais mantojums.... Skaisti! Atziņām - tik ļoti mums jāveido sadarbība tūrisms - kultūra!”

“Pēc apmaiņas brauciena secināju, ka varam smelties dažādas idejas no mūsu somu partneriem. Latvijas un Somijas dabas resursi ir nedaudz atšķirīgi, nevaram iekārtot takas vai somu pirtis uz mazajām arhipelāga saliņām, bet ideja par pasakas pielāgošanu "izlaušanās takai" vai saimniecības vēsturisko ēku pārveidošana numuriņos viesu uzņemšanai noteikti ir īstenoja arī iekš Latvijas.”

“Vairāk likās, ka somu tauta pati ir stipri kārtīgāka kā mēs. Staigājot pa dabas taku, atkritumus neredzēju, kas ir ĻOTI liela problēma mūsu valstī (cilvēku kultūra un Dieva sindroms).”

Somijas delegāciju uzņemsim jau septembrī, lai iepazīstinātu ar projekta ietvaros uzlaboto tūrisma infrastruktūru Vidzemes lauku partnerības “Brasla” teritorijā, lepotos ar latviešu tautas tradīcijām, amatu prasmēm un viesmīlību!

Somijā pavadītais laiks bija emocijām, jaunām idejām piepildīts!

Vairāk par projektu ŠEIT.

Vairāk foto ŠEIT.

Foto un video autors: Vidzemes lauku partnerība "Brasla"